INNA

 

Inna (n. Elena Alexandra Apostoleanu pe 16 octombrie 1986 în Mangalia, România) este o cântăreaţă de muzică dance şi house din România. A început să colaboreze cu echipa de producători Play & Win în 2008, an în care a fost lansat şi primul său disc single, „Hot”, piesă ce a ajuns pe primul loc în clasamentele radio din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ungaria, Turcia şi Grecia.

De pe albumul său de debut, Hot (2009), Inna a lansat alte trei discuri single,„Love”, „Déjà Vu” şi „Amazing”, toate acestea câştigând poziţii fruntaşe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreaţa a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din America, Ultra Records. Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreţei în S.U.A., Regatul Unit şi Canada. Ulterior, interpreta a câştigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards 2009.

În aprilie 2009, şlagărul Innei, „Hot”, a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună melodie internaţională” în cadrul ceremoniei Premiilor Eska. În toamna anului 2009, Inna obţinea un trofeu la premiile MTV Europe Music Awards, la categoria „Cel mai bun interpret român”.

 

Biografie

 

Anii copilăriei. Primele activităţi muzicale (1986 — 2007)

Elena Alexandra Apostoleanu s-a născut la 16 octombrie 1986 în oraşul Mangalia. Cântăreaţa îşi aminteşte că dragostea pentru muzică i-a fost insuflată de către familia sa, care a susţinut-o în permanenţă. În copilărie, bunicul său o alinta „Inna”, iar ulterior ea a hotărât ca acesta să fie pseudonimul său, fiind un nume „simplu şi uşor de reţinut”. În adolescenţă ea a ascultat o gamă variată de genuri muzicale, stilul său favorit fiind cel electro-dance; totuşi Inna asculta şi muzica unor interprete precum Christina Aguilera sau Beyoncé Knowles.

Cântăreaţa îşi aminteşte că putea cânta şi fredona diverse cântece încă de la o vârstă fragedă, muzica fiind marea sa pasiune. La vârsta de opt ani Inna a început să urmeze cursuri de canto, Traian Broască fiind profesorul său, alături de care a studiat îndelung. Ulterior, Inna a avut câteva proiecte muzicale minore, care nu s-au bucurat de succesul scontat.

Deşi copilăria şi-a petrecut-o în oraşul Neptun, interpreta a urmat cursurile liceului economic din Mangalia. După susţinerea şi promovarea examenului de bacalaureat, Inna şi-a început activitatea universitară în Constanţa, unde a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice.[16] Odată cu dobândirea succesului, publicaţia românească Uups.ro a acuzat-o pe Inna că încearcă să îşi ascundă trecutul, copilăria ei fiind în viziunea reporterilor cu totul alta decât cea oficială. Toate acuzaţiile acestora au fost însă negate de către interpretă.

La finele anului 2007, în încercarea de a se afirma pe plan muzical, Inna i-a întâlnit prin intermediul unui prieten comun pe membrii proiectului Play & Win. Beneficiind de sprijinul acestui grup de producători, Inna a început înregistrările pentru albumul său de debut.

 

Era «Hot» (2008 — prezent)

Debutul şi primele succese

 

După câteva luni de înregistrări cu echipa Play & Win, discul single de debut al Innei, a avut premiera la 12 august 2008 în emisiunea Request 629 de la postul radio Vibe FM.[18] Intitulat „Hot”, cântecul a început să fie promovat sub reprezentarea casei de înregistrări Roton. La scurt timp, piesa a beneficiat de un videoclip, lansat în premieră pe pagina web radio21.ro în noiembrie 2008. La finele anului 2008, „Hot” ocupa prima poziţie în clasamentul românesc al difuzărilor radio realizat de Nielsen Media Research.[20] Concomitent, piesa a obţinut locul cinci în ierarhia compilată de APC-stats, surclasând şlagăre ale unor interpreţi precum Rihanna, Morandi sau Blaxy Girls. Fiind nemulţumită de prima variantă a videoclipului, Inna a hotărât de comun acord cu Roton să filmeze o nouă versiune pentru „Hot”. Într-un interviu acordat site-ului românesc agenda.ro, Inna a declarat: „După ce a apărut pe YouTube [primul videoclip], comentariile n-au fost cele pe care le aşteptam. Aşa că am decis să refilmăm. Noua versiune a avut premiera pe 19 decembrie 2008 şi a început să fie difuzată la scurt timp de cele mai importante posturi de televiziune din România.

În noiembrie 2008, Inna organiza o preselecţie pentru a-şi alege dansatori şi instrumentişti care să o însoţească pe parcursul turneului său de promovare. În timp ce pe diferite pagini web apăreau înregistrări ale Innei, precum piesa „Left Right” sau o preluare a colindului „O, ce veste minunată!”, interpreta pregătea două recitaluri mult aşteptate de public în cluburile bucureştene Turabo şi Bellagio. La începutul anului 2009, piesa „Hot” se afla pe poziţii fruntaşe în clasamentele radio din ţări precum Polonia, Rusia, Turcia, Ungaria şi Bulgaria. În aceeaşi perioadă, piesele „Fever” şi „On and On”, ambele produse de grupul Play & Win, erau făcute publice pe site-ul oficial al interpretei.

Cel de-al doilea disc single al Innei urma să fie lansat la data de 2 februarie 2009, dar din motive confidenţiale, promovarea sa a fost amânată de câteva ori.[31][32] Cântecul, intitulat „Love”, a avut premiera la 16 februarie 2009 în emisiunea Muzica Ta de la Radio 21. Trei luni mai târziu, la începutul lui mai 2009, videoclipul adiacent a fost difuzat pentru prima oară pe pagina web a postului radio. Piesa s-a bucurat de succes în România, ocupând treapta cu numărul patru în ierarhia realizată de Nielsen Media Research. În primăvara anului 2009, în timp ce Inna susţinea diverse concerte în România, pagina sa web publica variantele remixate ale hitului „Love”, dar şi o nouă piesă, intitulată „Don’t let the music die”.

În aprilie 2009, „Hot” a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună piesă internaţională” în cadrul ceremoniei Premiilor Eska. Ulterior, Inna a urcat pe scena festivalului Ema Eska şi a interpretat piesa „Hot”, printre cântăreţii prezenţi la eveniment numărându-se Anastacia, Lady GaGa, Rihanna sau Sugababes.

 

Consolidarea carierei

 

În primăvara anului 2009, Inna susţinea concerte de promovare atât în România, cât şi în diferite regiuni din Bulgaria, Polonia şi Serbia. De asemenea, clasamentele de specialitate din Rusia confirmau succesul interpretei la nivel european, primul său single, „Hot”, fiind pe prima poziţie în topul Nrj HOT 30. Pe 15 aprilie 2009, Inna a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din Statele Unite, Ultra Records. Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreţei în S.U.A., Regatul Unit şi Canada.

 

Pe 12 mai, organizatorii premiilor Romanian Music Awards au nominalizat-o pe Inna la patru categorii principale: „Cel mai bun dance”, „Cel mai bun debut”, „Cel mai bun show” şi premiul special „Border Breaker”. Toate cele patru trofee au fost adjudecate de către interpretă odată cu decernarea premiilor, ce a avut loc pe 6 iunie în Craiova. În aceeaşi perioadă, Inna devenea celebră în Islanda, ţară în care a susţinut şi un concert.

La finele lunii mai, Inna organiza o nouă preselecţie pentru dansatori, cântecul „On and On” era remixat şi publicat pe pagina sa web, iar detalii referitoare la primul său album, Hot erau făcute publice personal în emisiunea de ştiri Observator de la Antena 1. La scurt timp interpreta era în căutarea unor muzicieni dispuşi să o însoţească în viitoarele sale concerte. Succesul dobândit de interpretă în Turcia a fost onorat prin intermediul unui mini-turneu, organizat la începutul lunii iulie în şase oraşe din peninsula Anatolia.

În primăvara anului 2009, Inna a colaborat cu interpretul Bogdan Croitoru pentru înregistrarea celui de-al treilea disc single din cariera sa, intitulat „Déjà Vu”. Cei doi au stabilit să promoveze cântecul folosind pseudonime noi, Inna scriindu-şi numele invers, Anni, iar Croitoru preluând numele Bob Taylor. Ulterior, după ce piesa obţinea succes în România, cei doi au confirmat faptul că ei sunt persoanele care interpretează compoziţia muzicală „Déjà Vu”. Referitor la această campanie de promovare, Inna a declarat pe pagina sa web: „Consider că o piesă bună poate să fie promovată şi ascultată fără a se şti de cine este compusă sau cine o interpretează.” Videoclipul filmat pentru acest disc single nu o prezintă pe Inna, ea preferând să nu participe la filmări. Piesa „Déjà Vu” a devenit un succes în România, câştigând poziţia cu numărul şapte în ierarhia realizată de Nielsen. De asemenea, cântecul s-a bucurat de succes moderat în ierarhia Bulgaria Singles Top 40, ocupând locul douăzeci şi nouă.

 

Activitatea recentă

 

La finele lunii iunie 2009, Inna a primit două nominalizări la premiile Romanian Top Hits Awards, categoriile fiind „Top 1 Romania” şi „Girls – The Best Hit”, ambele pentru piesa „Love”. Deşi nu a câştigat niciunul dintre cele două trofee, interpreta a primit un premiu special din partea juriului. În iunie 2009, în timp ce Inna susţinea concerte în Turcia, sau Rusia, popularitatea sa şi a cântecului „Hot” creştea simţitor în Spania. Piesa a câştigat prima poziţie în clasamentele de specialitate din această ţară şi a primit discul de platină, fiind comercializată în peste 40.000 de exemplare. Concomitent, pe internet a apărut o piesă ce urma să fie inclusă pe viitorul său album, intitulată „Nights And Days” (o colaborare cu Play & Win) dar şi înregistrări dinainte de lansarea sa, precum „Oare”, „Goodbye” şi „Sorry”.

Cel de-al patrulea disc single al Innei, intitulat „Amazing”, a avut premiera la data de 5 august 2009 pe site-ul revistei Bravo. Lansarea piesei a stârnit o controversă de proporţii în momentul în care interpreta Anca Badiu îi acuza pe membrii Play & Win că i-au furat piesa şi i-au dat-o Innei. Badiu, având un contract de management cu Media Pro Music, a plătit 1,500 de euro în avans grupului Play & Win pentru a-i compune o nouă piesă. La doar câteva zile după ce interpreta a primit şi înregistrat cântecul „Amazing”, Inna anunţa lansarea sa oficială pe disc single. Producătorii piesei, membrii Play & Win, au declarat ulterior: „Am semnat contractul cu Media Pro Music, însă la un moment dat ne-am dat seama că piesa în interpretarea Ancăi nu putea fi un hit, astfel că am ales-o pe Inna”. Videoclipul adiacent piesei a fost filmat în ultima parte a lunii august în Portugalia, regizor fiind Tom Boxer.

La data de 8 august, Inna a urcat pe scena celui mai vechi festival de muzică din Polonia, Sopot. La finalul televotingului, şlagărul interpretei, „Hot”, s-a clasat pe poziţia secundă în clasamentul final al concursului, câştigătoare fiind piesa „Ayo Technology” de Katerine Avgoustakis. În aceeaşi zi, pe 8 august, albumul de debut al Innei, intitulat Hot, a început să fie comercializat în Polonia. Discul conţine toate cele patru discuri lansate în avans, dar şi cântece publicate anterior pe pagina sa web.

La data de 10 august, Inna a susţinut un recital pe scena Festivalului Callatis, cântecele interpretate de ea fiind „Hot”, „Déjà Vu”, dar şi imnul oficial al festivalului. În aceeaşi perioadă, primul său disc single, „Hot”, câştiga prima poziţie în clasamentul Ukraine Top 40.

La începutul lunii septembrie, în timp ce piesa „Amazing” debuta în clasamentul Romanian Top 100 pe poziţia cu numărul şaizeci şi opt, Inna obţinea un trofeu la premiile MTV Europe Music Awards, la categoria „Cel mai bun interpret român”. Înregistrarea „Amazing” s-a bucurat de difuzări masive din partea posturilor de radio şi televiziune, lucru ce a avut drept rezultat o poziţionare pe locul întâi în ierarhia naţională din România.

În luna noiembrie, în timp ce şlagărul „Déjà Vu” câştiga poziţii înalte în clasamentele de specialitate din Olanda , piesa „Hot” era inclusă pe compilaţia casei de înregistrări Ultra Records din S.U.A.. La începutul lunii decembrie a început comercializarea celui de-al cincilea disc single al interpretei, intitulat „I Need You For Christmas”, care a beneficiat şi de un videoclip filmat în regia lui Tom Boxer.

La finele anului 2009 Inna a fost numită „Femeia anului 2009” la categoria „Tinere talente în muzică”, în cadrul celei de-a şasea ediţii a „Galei femeilor de succes”, celelalte nominalizate fiind Paula Seling, Andra, Cream, Amadeus, Paula Seling, Anda Adam , formaţia Blaxy Girls, Elena Gheorghe şi Andreea Bănică. La începutul anului 2010 piesa „Hot” câştiga prima poziţie în clasamentul Hot Dance Airplay din S.U.A., Inna devenind prima cântăreaţă româncă care reuşeşte o astfel de performanţă.

Cel de-al şaselea disc single al Innei, intitulat „10 minutes”, a avut premiera la data de 25 ianuarie 2010, pe site-ul postului Radio 21, dar şi pe pagina web a interpretei. Cântecul, reprezentând o colaborare cu formaţia Play & Win, surprinde o schimbare a stilului muzical abordat de Inna, el fiind diferit de creaţiile anterioare, realizat pentru a fi mai apropiat muzicii promovate în S.U.A..[106][107] Videoclipul adiacent piesei va fi filmat în prima parte a anului 2010, premiera fiind în primăvară. În curând Inna îşi va lansa albumul Hot şi în România.

 

Simţul artistic si Imaginea publică

 

Deşi este considerată „cel mai bun produs muzical de export al României”, Inna este o prezenţă discretă, apariţiile sale publice sau televizate fiind limitate. Odată cu obţinerea succesului, ţinutele Innei au fost criticate de presa mondenă, iar interpreta a răspuns acuzaţiilor astfel: „Un om în viaţa lui ştie să facă unele lucruri mai bine decât altele. Eu ştiu să cânt mult mai bine decât să mă îmbrac. Ştiu să cânt şi ştiu să mă şi îmbrac de acuma, pentru că am o stilistă timişoreancă. Aveam şi atunci când s-a scris că nu mă îmbrac bine o stilistă, care nu şi-a făcut datoria.” De asemenea, creatoarea de modă Alina Latan a creat o colecţie vestimentară compusă din unsprezece piese, având-o ca sursă de inspiraţie pe Inna.

 

Imaginea publică a interpretei a avut de suferit în momentul în care a acordat un interviu în limba engleză unui reporter din Ungaria. Numeroase site-uri din România au criticat aspru limbajul cântăreţei, folosind titluri precum „Inna se consideră artistă de talie internaţională, dar habar nu are să se exprime în limba engleză” sau „Engleza Innei a avut un accident!”.[110] Conform propriilor spuse, Inna era „o vedetă internaţională, obosită şi plictisitoare”.


Stilul muzical

 

În adolescenţă, în încercarea de a se afirma pe plan muzical, Inna a cântat într-o formaţie de muzică pop-rock, care însă nu s-a bucurat de succesul scontat. Primele sale înregistrări sunt balade sau piese lente precum „Goodbye”, „Oare” şi „Sorry”, cântece nelansate până la momentul debutului său. Ulterior, după ce interpreta i-a întâlnit pe membrii grupului Play & Win, stilul său muzical s-a schimbat radical, iar liniile melodice ritmate domină înregistrările sale actuale. Într-un interviu acordat site-ului Divercitycafe.ro, interpreta declara: „Genul muzical în care se înscrie piesa mea („Hot” – n.n.) este house cu influenţe dance, încercăm (ea şi echipa Play & Win – n.n.) să adoptăm un stil comercial.”

Într-un interviu acordat cotidianului românesc Adevărul, muzicianul de origine spaniolă Federico Albert, a declarat: „Din punct de vedere muzical această melodie („Hot” – n.n.) este doar una în plus printre toate cele disco care au apărut în ultimul timp. Are ritm, este o melodie pe care poţi să o asculţi într-o discotecă sau la o petrecere, însă se aud foarte puţine instrumente muzicale. Computerul îşi spune încă o dată cuvântul în această lume a muzicii.”

Fiind întrebată dacă este o adeptă a cântatului „live”, Inna a menţionat că „Din motive technice nu se poate cânta 100 % live în majoritatea cluburilor din ţară. Cu siguranţă, dacă voi avea ocazia să cânt live, o voi face cu cea mai mare plăcere.” Recitalul său de la gala Romanian Music Awards a fost criticat aspru de numeroase publicaţii autohtone.Cu toate acestea, Inna a câştigat la toate cele patru categorii pentru care a fost nominalizată.

 

Premii şi realizări

 

 

 

 

 

© vedete.totu.ro Design by Totu.ro